понеділок, 9 березня 2020 р.

Шевченко в сучасній обгортці


Творчість Тараса Григоровича Шевченка актуальна в будь-який час, але  особливо вона важлива для тих, хто живе тепер, а саме для сучасної молоді. Кобзар – не тільки приклад справжнього українця-патріота, а й гарний учитель. Його твори навчають любити й ненавидіти, вірити й мріяти, прагнути до мети й досягати її. Шевченкові слова  « Борітеся – поборете...» стали символом Майдану, символом визволення з-під гніту «братнього сусіда». Шевченко живе серед нас, надихає й мотивує на боротьбу.
    Звісно, дистанція між Шевченком і сучасною молоддю є. За два століття змінилися пріоритети, бачення світу, життєві цілі та бажання. Проте залучити молоде покоління до того, щоб воно читало й могло збагнути Шевченка, можливо. Адже твори національного  поета органічно вписуються у наше життя.  Потрібно лише частіше звертатися до «Кобзаря», шукаючи в ньому відповіді на болючі питання сучасності:
Учітеся,читайте
І чужому научайтесь,
Й свого не цурайтесь…
(«І мертвим, і живим…»)
     Читати слово Шевченка не лише у тексті, передбаченому програмою, а й у тих творах, з яких черпають  надії для подальшого життя. У Кобзаревому слові – сила, міць землі. Здобувачі освіти 9 класу читали напам’ять поезії Шевченка на заході, котрий відбувся в НВК 6 березня 2020 року у
рамках
Шевченківського тижня (02 – 06. 03. 2020 р).
Боярко В.В., вчитель української мови та літератури Созонівського НВК

Немає коментарів:

Дописати коментар