четвер, 9 квітня 2020 р.

Історія про ЗЕРНЯТКО МОВИ.


В кожному з нас є це маленьке зернятко. Воно передавалося та передається з покоління в покоління. Прабабця  передавала в момент народження своїй  дитині, бабця в свою чергу  мамі, а мама  – новому нащадкові. При цьому  кожен знав, що ЗЕРНЯТКО  треба  проростити в собі, щоб передати далі, бо воно може загинути.  І тоді мова в родині зникне.
Українська мова існуватиме, доки нею говоритимуть наші діти. Ми можемо  як завгодно  пишатися  своїм  знанням мови, мелодійною вимовою чи багатим словником, та найбільше, що можемо зробити для своєї мови, виховати  україномовних  дітей.
Добірка ЦІКАВОГО КОНТЕНТУ ДЛЯ БАТЬКІВ
«жИВЕ МОВА – ЖИТИМЕ Й НАРОД!»
1. СІМ СПОСОБІВ ЗАЦІКАВИТИ ДІТЕЙ МОВОЮ
2. «МОВА МОЇХ БАТЬКІВ – МОВА МОГО ДУХУ»
Як привчити дитину до української? Розповідає філолог Ольга Шевчук-Клюжева
3. Уроки державної мови http://mova.kreschatic.kiev.ua/
4. 20 цікавих фактів про українську мову, які слід знати
5. відеоролик – Цікаві факти про українську мову
6. Факти про українську мову, які варто знати кожному
7. Ярина Цимбал
Виберіть українську
8. Розмовляй українською
Українська мова існуватиме, доки нею говоритимуть наші діти. Ми можемо як завгодно пишатися своїм знанням мови, мелодійною вимовою чи багатим словником, та найбільше, що можемо зробити для своєї мови, виховати україномовних дітей. Очевидно, цю проблему не вирішити лише мовним законом, який частіше не виконуватимуть, ніж дотримуватимуть його букви.
Треба послідовно працювати на україномовну комунікацію, створювати україномовне середовище, побут, контент. Наші діти повинні дивитися україномовні мультики й кіно, співати україномовних пісеньок, гратися з україномовними виховательками, читати україномовні книжки, слухати україномовне радіо й музику, вчитися в україномовних педагогів і навіть дражнитися україномовними дражнилками. І над цим усім треба працювати. 

БАТЬКИ  ПОВИННІ  БУТИ ПРИКЛАДОМ ДЛЯ ДІТЕЙ. У родині 100% українській  МАВ би панувати культ українського спілкування, читання книг, їх обговорення. Дітипрекрасні психологи. Якщо вони впіймають вас на байдужості до рідної вашої мови, відразу цим скористаються.
Гадаю, ви зрозуміли ідею.  І якщо ви патріот, не поспішайте лізти на барикади в соціальних мережах, краще заговоріть до своєї дитини рідною мовою: заспівайте українську колискову, прочитайте українську казку, вивчіть український віршик. Батьківщину, матір і мову не вибирають. Хоча мову таки вибирають... батьки для дітей.
Виберіть українську!


Немає коментарів:

Дописати коментар